images/PLUS/Artikel/559/Gotakanalen_to/Gtakanalen.jpg

TEKST & FOTO MALENE GUDE

Retterne er til 4 personer

Sejlermad på sommertur

Uhm … at glæde sig til Læsøs guld, Samsøs grønt, Ærøs rygeost, den lokale øl og Bornholms skatkammer – dét er sejlersommerminder! Og så er den rigtige mad på det rigtige tidspunkt et af de vigtigste indsatsområder for vellykkede familiesejlture. Trænger du til et par madtips på båden eller vil du bare i sommerferiestemning, så kig med her.


Skrubber med agurkesalat og nye kartofler

Lykken er at få friske skrubber på kajen!

  • 4 store skrubber eller flere små
  • Rasp eller rugmel til panering
Rens og tør skrubberne.
Ryst dem med rasp eller mel i en plastpose. Hvis fiskehandleren har en god rasp, så prøv den! Steg i rigeligt smør/rapsolie ca. 2-5 min. på hver side afhængig af tykkelse – tjek ved rygbenet om fisken er klar. Kan du riste lidt persille med til sidst, vil du ikke fortryde.Husk at have kartoflerne klar inden stegning, og glem ikke en god remoulade. Du kan røre den af Piccalilly og mayonnaise eller creme fraiche. Gerne citron i både.

Hurtig agurkesalat
Snit så fine skiver du kan af en hel agurk eller mere. Godt at gøre det i god tid. Læg i en plastpose og dryp med ris-eddike (den er ikke så skarp og fylder ikke i skabet) salt, sukker og peber. Ryst posen indimellem og hæld væden fra inden du anretter i en skål.

Havkat med parma

Det her er familiens yndlingsklassiker. Kan laves med al hvid fisk, men havkat er formidabelt. Finder I kantareller, så top endelig op

  • 4 gode stykker hvid fisk, ca. 150-200 g til hver
  • 4 skiver parmaskine
  • Smør til stegning

Læg parmaskinken på de duppede fiskestykker.
Snup en stor pande og varm godt op. En stor smørklat på, lad smelte og steg først fisken på parmasiden. Afhængig af tykkelse ca. 2 min. Vend forsigtigt og giv evt. mere smør. Anret direkte på tallerkenen med stegesmørret over, det smager guddommeligt. Inden du steger fisken, så hav alt tilbehøret klar – kold fisk er for ærgerligt. 

Knust kartoffe
lGode kartofler koges godt møre og ”knuses” med en stor ske eller gaffel og en god klat smør. Salt og peber.

Kantareller
Rengøres og steges i smør i kasserolle med salt og peber. Måske lidt fløde. Lidt har også ret.

Salat
Et frisk salathoved med solsikkespirer, Cardinis honey-mustard dressing (eller din egen favorit) og lidt ristede mandler eller croutoner af daggammelt brød – eller måske en håndfuld hjemmeplukkede blåbær og skovsyre.

Rejemad med safranmayo

Mere enkelt og godt bliver det ikke!
Til 4 personer 1-1,5 kg rejer og rigeligt godt brød.
Safranmayonnaise kan købes i Larssons fisk i Mollösund eller laves på bedste beskub ved at røre mayonnaise med safrantråde min. 15 min. før brug, så de når at opblødes og den flotte gule farve kommer frem.

Varm kartoffel-gulerod-kålrabi-salat

Rigtig god til røget fisk og selvfølgelig til en ristet pølse.

  • 1-1,5 kg kartofler
  • 5-6 store gulerødder
  • 1 lille kålrabi
  • 2 store løg
  • 100 g smør
  • ½-1 dl eddike
  • Evt. piskefløde

Skær skallen af kålrabi, rengør gulerødder og kartofler og snit i store tern og kog til næsten mørt i din største gryde (der skal være rigeligt).Løgene skæres i ringe og klares i en gryde med mindst 100 g smør, hæld eddike ved og lad det dampe næsten af. Et godt skvæt piskefløde i.Hæld vandet fra grøntsagerne og bland løgsovsen rundt i den store gryde. Mere smør/fløde i, hvis det bliver for tørt. Salt og friskkværnet peber. Måske lidt persille på toppen.

Safran risotto med krabbe - En rigtig score-ret!

  • 4 store krabbeklør eller flere små
  • Risotto – 500 g
  • 1 løg
  • Grøntsagsbouillon
  • Revet parmesan, ca. 100 g.
  • Safran
  • Hvidvin

Pil kløerne, så de er klar
Kog risottoen, som der står på pakken. Jeg hakker løget og klarer det i rigelig olie, risen ved, et godt skvæt tør hvidvin derefter kogende bouillon i ad flere omgange. Typisk 15 min. med jævnlig omrøring og tilførsel af væske undervejs. Safran røres i – ca. 0,25 g. Revet parmesan i. Risottoen skal være cremet – ikke for tør og ikke for flydende.Anret portionsvis, rygende varm i dyb skål med krabbe og gerne dild på toppen.

Pighvar med englesauce

  • En meget stor Pighvar eller to mindre – ca. 1½-2 kg
  • Smør – rigeligt
  • 2 dl hvidvin
  • Salt og peber


Rengør pighvaren ved at gnide med salt på oversiden
Fjern indvolde og gæller. Lav et par ridser i skindet. Læg fisken i en paellapande, bradepande eller en stor alu-bakke og hæld en lille sjat vand og tør hvidvin ved. Salt og peber og smørklatter på toppen og lidt dild eller persille ind i fisken, hvis du har. Stanniol over og så i ovnen ved ca. 225 grader (fuld gas) i 35-40 minutter.

Når fisken er mør,
hældes væden forsigtigt fra over i en kasserolle, hvor den koges op og smages til med salt/peber, evt. citron og mere smør – det er det rene guld og bliver til ”englesauce”, som ligner en beurre-blanc til forveksling. Fisken serveres i panden, hvor den holder sig godt varm. Slethvar og søtunge kan naturligvis tåle samme fornemme behandling.

Tilbehør:
Nye kartofler, dampet asparges, sukkerærter, ærter, gulerødder i stave alt efter, hvad du kan få fat i. Kan dampes for sig eller lægges ned til fisken de sidste 10 minutter. Englesauce på toppen – så synger englene!

Grillede jomfruhummere

  • 1,5 kg jomfruhummere
  • 200 g hvidløg/persillesmør
  • Godt brød
  • Salat – f.eks. hele blade at hjertesalat stukket ned i en skål, så man nemt kan snuppe et blad midt i skal-arbejdet.

Læg skaldyrene i en stor bradepande. Fordel smørklatter over. Ind under rygende varm grill i ovnen i ca. 3-4 min. Stil fadet midt på bordet, så alle kan dyppe brødet i den gode jomfruhummersauce. Husk en skål til skaller og at bære skraldet direkte fra borde, hvis du vil undgå en farlig hørm næste morgen.

Nye kartofler, dampet asparges, sukkerærter, ærter, gulerødder i stave alt efter, hvad du kan få fat i. Kan dampes for sig eller lægges ned til fisken de sidste 10 minutter. Englesauce på toppen – så synger englene!

Ølkage

Den kan noget den her kage, der vist nok oprinder i sin tid fra Landbohøjskolen. Den indeholder 3 % fedt, mætter og giver energi uden at ligge tungt i maven. Bages hjemmefra og er genial, hvis I skal sejle et langt stræk.

A
1 Hvidtøl1 æg
500 g mørk farin

B
500 g mel
1 tsk. Natron1 tsk.
Stødt nellike1 tsk.
Kanel

A røres ud. B blandes og røres i
A. Hældes i en stor, smurt rugbrødsform. Bages i 5-6 kvarter ved 170 grader. Må ikke blive for tør. Vendes ud af formen på en rist.Skæres i skiver og kan evt. smøres med smør.

Indkøbstips til sejlerferie

  • Godt rugbrød i skiver, hvis du kan få noget vakuumpakket, så er det et hit at have på lager. Livet er for kort til halv- og helgammelt rugbrød.
  • Basislager af ris, pasta, kartofler og havregryn i vandtæt beholder/plastpose
  •  Ekstra god pasta og risotto-blanding til rescue-mad, når der ikke findes indkøb.
  • Bacon – røget kød og æg har god holdbarhed og kan blive til en god ret som omelet og røræg.
  • Grillede røde peberfrugter, artiskok på glas eller oliven med mandler i, så mangler du bare et friskt salathoved, og du har dagens grønt. Sundt, velsmagende og super nemt.
  • Tun, makrel og torskerogn på dåse kan redde både frokost og aftensmad i en snæver vending.
  • Citron, mayonnaise, paprika til skaldyr. Remoulade kan laves hjemmelavet af Piccalilly rørt med mayonnaise. Cardinis honey-mustard dressing
  • Sejlerferie er fiskeferie. Vi er desværre mega dårlige til selv at fange fisk, men frådser til frokost i Skagensalat, dildmakrel, røget torskerogn, buglapper og sild. Aftenfisk er skrubber, pighvar, laks, alverdens hvide fisk, der ”går” på højkant, fjordrejer, skalrejer, jomfruhummere og krabbeklør.
  • Rasp til at panere fisk i.
  • Ris-eddike til nem agurkesalat.
  • Feriemælk: Køb let – eller sødmælk, som har sværere ved at blive surt i varmen. Måske er du til havremælk, der kan holde uåbnet uden køl. Gå efter kartoner med skruelåg, så mælken ikke løber ud i køleboksen.
  • Gode tebreve, dem fra Perch er dyre, men et brev er nok til en kande og pakket fugtbestandigt.
  • God kaffe sker hos os med tragt og kaffefilter, så du slipper af med grums i en fart. Husk at have filterne i en plastpose, så de ikke suger fugt.

Pak båden til succes

Enhver sommerferie starter med at pakke. En øvelse der kan tage pippet fra de fleste og true feriefreden. Vil du øge chancerne for at komme godt fra start, så handler det også om at pakke og stuve det optimale basislager af mad og undgå de værste brølere i opbevaring. Fugt er din værste fjende. Fleksibilitet og noget godt i en fart er din bedste ven. Her er nogle genveje til succes på madfronten.

Alting har sin plads i en båd

Det gælder også for opbevaring af mad. Opbevar madvarer i firkantede plastbokse gerne med navn på låget, så kan alle hjælpe med i køkkentjansen. Rengør frugt og grønt på kajen, så det er lige til at bruge. Frugt kan hænge i et net ned fra ruffen eller ligge i en salatskål eller kurv i et åbent stuverum. Så har du nem adgang til sunde mellemmåltider.

Gode køb til feriekøkkenet

  • Stor pande til store fisk og store mængder.
  • Rektangulær pande – den røde, du finder i din bådudstyrsbutik er super.
  • Krabbegafler er ikke kun for Fritz & Poul, de gør livet så meget nemmere!
  • Dybe tallerkener/skåle er et godt valg til mad under sejlads.
  • Fyld salt og sukker i (glas)beholdere med låg, så du undgår fugt
  • Et fad med høj kant forhindrer maden i at glide af og ende på dørken i cockpittet under sejlads. I frisk luft kan frokosten med fordel forberedes inden afgang på et fad. Placer fadet i ovnen og udnyt det kardanske ophæng. Du henter blot fadet, når sulten nærmer sig og undgår utidige besætningsmedlemmer i alle aldre.
  • Lille el-kande til nem og hurtig opvask, kaffe og te.
  • Termokande – lav te eller kaffe inden afgang.
  • Pletvenlig dug, så I kan spise hvor som helst, på sten, sildekasser og borde af forskellig standard. 

Sund mad med rettidig omhu 

Vi ved det jo godt: Der er ingen tvivl om, at vejen til en sejlers hjerte går gennem maven. Uden mad og drikke duer helten ikke, og den friske luft og aktive ferieform medfører ganske enkelt en kronisk sult. Undtaget er den totalt feriestemningsdræbende søsyge, der altid er invaliderende og kan ske for alle. Et af de mest søsygeforebyggende midler er at vælge den rette mad med rettidig omhu under sejlads. Det er tilmed et af de bedste sikkerhedsråd. Derfor skal det skal være nemt, og alle skal kunne finde mad frem ved behov uden at skulle stå på hovedet i fryseboks, skabe og skuffer. 

Tjek hjælp-i-en-fart-mens-I-sejler-listen her – og tilføj selv dine egne bedste tips

  • Sejl ikke på tom mave – og heller ikke på en bund af stor vaffelis!
  • Sørg for ordentlig mad INDEN alle er sultne. Hav gerne et par madder klar inden I sejler af sted.
  • Vælg rugbrød med yndlingspålægget, så holder I et jævnt blodsukker.
  • Kartoffelmad hitter, alt med sild nitter!
  • Gode snacks er friske gulerødder, banan, nye kartofler i en skål med smør til (du kogte nemlig ekstra i går aftes) nødder og Øl-kage.
  • Enkle kiks som Digestives, LU TUC, grissini eller lækre knækbrød, der kan spises som de er. Måske en ingefærkiks.
  • Drop juice og øl. Drik vand og evt. grøn te med ingefær, som kan stilne kvalme.
  • Drop slik og kager – det gør bare ikke noget godt for en søsyge, men lov gerne havnens største is, når I kommer i land.
  • Syng og leg i cockpittet i stedet for at se film i køjen.
  • Sørg for at ingen fryser – og for te og kaffe til rorsmanden.
  • De første tegn på søsyge er ofte gaben og vand i munden – så hold øje med dine børn.
  • Husk planer kan ændres, hvis sejladsen bliver for sur!
  • Rigtig god tur.

BÅD 562

Bådmagasinet er Danmarks maritime mediehus med begge fødder plantet solidt på dørken. Bådmagasinet følger med i den rivende udvikling medieverden er inde i, og udgiver således på flere platforme, hvad end det er i trykt eller elektronisk form.

Bådmagasinet har gennem tiderne hjulpet mange i bådbranchen med deres egne kundekataloger – kundemagasiner – brochurer – kataloger, eller et frisk design på virksomhedens brand – alt sammen under vores afdeling for Client Publishing.

Sejlsport

Nyheder

Inspiration

Medlemsskab


© 2020 Bådmagasinet ApS. All Rights Reserved.