TEKST ØYVIND BORDAL
FOTO BOATCONTROL, ØYVIND BORDAL
Et tema, som gennemgående dukker op i dagens maritime elektronik, er muligheden for at styre systemer digitalt, og helst online. Det vil i praksis sige, at man har et bruger-interface på sin smartphone, tablet eller computer. Dermed kan bådens elektriske og elektroniske apparater overvåges og fjernstyres, lige meget hvor man er.
DS er et stort skridt
I et tidligere nummer af BÅD (560) kiggede vi nærmere på Digital Switching, som gør det muligt at styre hele bådens el-system digitalt, inklusive det elektroniske netværk. Det har mange fordele, men det er et forholdsvis omfattende skridt at installere i en båd, som i forvejen har et traditionelt elsystem. Måske endda et, som fungerer helt fint. Men der findes altså en langt enklere måde at gøre det på. Man kan nemlig bruge en app, som via en kontrolboks har adgang til bådens elektriske og elektroniske netværk.
Der findes flere aktører på markedet, men særlig interessant er et nyt, danskudviklet system ved navn BoatControl.
Ikke alle fordele med
Først af alt: Man skal lige vide, at en del af fordelene ved Digital Switching ikke følger med. F.eks. kan man ikke programmere grupper af funktioner, som styres med én knap, og man får heller ikke et enklere og lettere kabelnet i båden (læs evt. artiklen i nr. 560).Men man kan tænde og slukke for kontakter, samt overvåge data fra sin båd via sine mobile enheder. Og det kræver kun en lille investering, og en installation de fleste selv kan klare på nogle timer.
App med kontrolboks
BoatControl er en app, som kommunikerer med en kontrolboks om bord. Til kontrolboksen tilknyttes dropkabler fra bådens eltavle. Boksen har også et NMEA2000-stik, så den henter data fra bådens elektroniske netværk – det vil sige, alle instrumenter som er tilknyttet NMEA2000-netværket. Installationen er ret nem: Skru boksen fast bagved eltavlen (usynlig installation), giv den 12 volt og tilknyt en stikledning til hver kontakt. Sæt et NMEA2000-kabel i boksen, og tilknyt det til bådens elektroniske backbone. Hent appen, lad den parre med boksen via bluetooth. Er der wi-fi i båden, installeres netværket i appens opsætning. Og det er det. Nu kan du tænde og slukke for al bådens elektronik med din mobile enhed, hvad enten det er en smartphone, en tablet eller en pc/Mac.
Tænd for varmen
Bruger man båden når det er koldt udenfor, vil det f.eks. være dejligt at kunne tænde for varmen et par timer inden man ankommer. Man kan også se om båden flytter sig, overvåge vindforhold i havnen, tjekke brændstofbeholdning m.m. Brugeroplevelsen i appen er sjov, overskuelig og nem at håndtere. Man kan uploade et billede eller en tegning af båden, og placere touchknapper til f.eks. køleskab eller lanterner, der hvor tingene rent faktisk befinder sig i båden.
Der er også et Apple-inspireret vindue med almindelige tænd/sluk knapper.Det betyder ikke så meget hvad vi bidrager med, men at vi bidrager og gør en forskel, ikke bare for os selv men også for andre. At vi ikke nedbryder hinandens forskelligheder, men udnytter styrken i dem.Havde vi så løst hele opgaven på under et par måneder, nej bestemt ikke.
Næsten daglige uvante situationer, vi var tvunget til at reagere på, skabte andre udfordringer. I starten et slid på tålmodigheden og humøret, men med tiden gav det rummelighed, empati, handlekraft, selvsikkerhed, tillid og evnen til at træffe de valg vi voksne og børnene i dag tror på.Far og søn projekt
Søren Heide Larsen fra Aalborg er manden bag BoatControl. Han driver projektet sammen med sin far, Finn Larsen. De to har en baggrund, der gør at de komplimenterer hinanden fint: Søren er uddannet softwareingeniør, og Finn er uddannet elektriker.”Alt software er udviklet af os,” fortæller Søren, ”så vi kan løbende lave opdateringer og udvidelser, både til boksen og appen. Jeg er arkitekten bag softwaren, da jeg lever af at lave software til daglig. Min far laver også software i dag samt har en masse erfaring med elektronik, og ikke mindst kender han bådbranchen. Så han tager sig af hardware og markedsføring.”
Testgruppe
”Projektet startede med at vi for sjov lavede et system til min fars båd,” fortæller han, ”hvor elektronikken kunne styres fra hans telefon. Det var mange betagede af, så vi endte med at prøve at lave et produkt, så andre også kunne få glæde af opfindelsen. Det blev lidt en lang rejse, eftersom vi går så meget op i kvalitet og sikkerhed. Til at starte med havde vi lavet nogle bokse selv, hvor vi loddede komponenter på printplader. Vi fik en håndfuld personer til at prøve det af, og vi har en Facebook-gruppe, der hjælper med at teste. De har givet os utrolig god feedback og ønsker til videreudvikling. Da vi havde helt styr på hvilke komponenter vi ønskede, fik vi en hardwareproducent til at lave et industrielt design – det vil sige, et produkt der kan masseproduceres, og i bedre kvalitet end hvad man kan lave i hånden. Vi fik også en CE-godkendelse, og den proces tog mere end et halvt år. Nu står vi så endelig i den situation, at vi har en håndfuld butikker, der fører produktet. Og flere butikker er på vej.”
Se mere: boatcontrol.dk