TEKST JESPER MØLLER FOTO JESPER MØLLER, ULRIK PEDERSEN, HOTEL BALTIC, DESTINATION SØNDERJYLLAND & UNIVERSE
Gastronomisk perle
Ønsker man som besøgende sejler en dag at slippe for selv at lave mad og i stedet forkæle sig selv med gastronomi i topklasse, skal man ikke gå langt. Lige ned til havnen ligger nemlig Hotel Baltic, der har et af Sønderjyllands bedste køkkener.Man spiser fremragende både på stedets bistro og ikke mindst i gourmetrestauranten, hvor den seks-retters tastingmenu er helt formidabel. Gå endelig om bord i denne, såfremt feriebudgettet tillader det. Trods det tårnhøje kulinariske niveau er restauranterne ganske afslappede, så manglende medbragt festtøj er bestemt ingen hindring for at møde op.Fra begge restauranter kan man fra de fleste borde se ned på havnen og over til Kegnæs, hvilket også gælder fra en del af hotellets værelser. Disse samt resten af hotellet er indrettet i en gammeldags og meget gennemført stil med tunge ældre møbler i klassisk engelsk stil samt store malerier på væggene.
Når man kommer udefra, er det som at træde ind i en tidslomme.Hotel Baltic stammer da også helt tilbage fra 1875, hvor etablissementet startede som en færgegård for de passagerer, der skulle med færgen mellem Als og Kegnæs. Den trafik stoppede i 1960, men hotellet fortsatte driften.Det lille hotel har blot 14 værelser og suiter, men de er til gengæld alle noget særligt. Værelserne er individuelt indrettede, så ingen er ens. Trods den altmodige stil finder man alle moderne bekvemmeligheder på værelserne, så gæsterne går ikke glip af noget.Alt på Hotel Baltic emmer af nostalgi, høj klasse og idyl, så trænger man til lidt afveksling fra sin skibsbriks, kan en overnatning eller to på hotellet bestemt anbefales.
Havnefakta
Høruphav Havn er åben for udefrakommende gæstesejlere i perioden fra cirka 1. april til 31. oktober.Klubben har i øjeblikket 330 bådpladser, men en ny bro er i færd med at blive bygget og vil efter planen være klar til 2020-sæsonen, hvilket vil øge antallet af bådpladser. Ifølge sejlklubbens hjemmeside har havnen plads til både på op til 25 meter i længden, seks meter i bredden og 2,8 meter i dybden. Havnen er fyrbelyst. høruphavbrolaug.dk
Gå i gendarmernes fodspor
En af Danmarks mest berømte vandreruter, Gendarmstien, går lige gennem havneområdet i Høruphav. Førhen startede den meget smukke vandrerute her og løb hele 74 km ned til den dansk-tyske grænse ved Padborg. Siden er Gendarmstien blevet forlænget med yderligere 10 km, så Høruphav nu ligger undervejs på ruten. Stien løber langs kysten i et kuperet og naturskønt terræn. Undervejs passerer stien strande, enge og marker, ligesom den går gennem skov og over bakker. Går man fra Høruphav mod vest, går man gennem naturområdet Trillen, og i den modsatte retning kan man afprøve stiens nyeste 10 km. Uanset hvad man vælger, er Gendarmstien en perfekt mulighed for at få rørt benene efter at have tilbragt en eller flere dage på sin båd.Gendarmstien har fået sit navn fra fortidens blåklædte grænsegendarmer, der patruljerede langs landegrænsen – både langs kysten samt inde i landet – på udkig efter smuglere. Hver enkelt gendarm havde sit lille stykke at holde øje med.Gendarmerne patruljerede til fods frem til 1958, hvorefter bevogtningen af landegrænsen overgik til politiet. Herefter gik stien lidt i glemmebogen, inden den i 1980’erne blev genetableret af det daværende Sønderjyllands Amt.
Gendarmstien er afmærket med skilte langs hele ruten. Skiltene udgøres af piktogrammer, der forestiller en blåklædt gendarm. Gendarmstien er en del af den europæiske kvalitetsvandrerute E 6.Hvis man er nysgerrig efter at se, hvordan en grænsegendarm i sin tid så ud, finder man i et lille rum på havnen i Høruphav en fuldvoksen kopi klædt i den oprindelige blå uniform.Af andre spændende attraktioner i nærheden af Høruphav kan nævnes oplevelsesparken Universe, Sønderborg by samt det smukke Nordals.