images/PLUS/Artikel/563/Ffuldt_udbytte_af_dit_tovvaerk/Ffuldt_udbytte_af_dit_tovvaerk.jpg

Tekst & Foto Peter Brinch

App til navigationapp:

Hvilken app til navigation

I en jungle af apps til smartphones og tablets kan det være svært at navigere og finde den rigtige. Ingen app er bedst til det hele, men alle er bedst til noget. Dine behov er vigtige, og det er ud fra dem du skal vælge.


Dine behov kender du sikkert allerede, men at gå igennem alle funktioner og fordele eller ulemper i de forskellige apps er tidskrævende. Det kan koste mange sæsoner og penge at blive klogere om du selv vil teste. Jeg har i Danmark, Sverige, Middel-havet og Atlanterhavet, gennem fire år testet Navionics, iSailor og Seapilot. De tre mest anvendte apps til navigation er blevet testet i storm og vindstille, kyst og havsejlads. Dine behov kender du sikkert allerede, men at gå igennem alle funktioner og fordele eller ulemper i de forskellige apps er tidskrævende. Det kan koste mange sæsoner og penge at blive klogere om du selv vil teste. Jeg har i Danmark, Sverige, Middelhavet og Atlanterhavet, gennem fire år testet Navionics, iSailor og Seapilot.

De tre mest anvendte apps til navigation er blevet testet i storm og vindstille, kyst og havsejlads. Jeg kunne skrive en hel bog om hver af disse tre apps, men i denne artikel holder jeg fokus på funktioner, som mange ofte spørger om, eller er i tvivl om, og hvordan de tre apps på forskellige platforme og enheder arbejder i forhold til hinanden. Du bør her kunne skabe dig et overblik over primære funktioner, fordele og ulemper, og dermed have bedre forudsætninger for at vælge den rigtige app for dig. Denne artikel handler ikke om at kåre den bedste og den dårligste app. Alle tre apps har mange af de samme basisfunktioner, som man forventer, men hver kan noget, som de andre ikke kan.

Beskrivelse af de tre applikationer


Navionics (Boating HD)

Vel nok den mest populære navigations app til smartphones og tablets, og det er ikke uden grund at den er blevet populær. Navionics har en brugergrænseflade, som er godt designet til både store og små enheder med touchskærm, et område hvor de to andre apps i denne test, kan halte lidt. Specielt på en mindre skærm. Appens udbud af søkort er også en af fordelene, for med mange års erfaring har Navionics udviklet generelt gode kort med mange informationer i hele verden. Med en stor database af brugergenereret info og data, er du altid godt opdateret på alt fra ændringer i lokale bundforhold til info om havne og ankerpladser. Specielt efter Navionics blev opkøbt af Garmin, og søkort/app nu også får brugerdata fra Active Captain, er der virkelig meget lokalinfo at hente. Indenfor de seneste opdateringer af appen er der blevet udviklet meget. Nu kan den også anvendes på forskellige enheder og platforme, uden der skal købes søkort flere gange. 

Android enhed

Har du en Android enhed, kan du med dit login anvende de samme søkort samtidigt på en Apple enhed. Som den eneste app i testen, har Navionics også en web-udgave hvor du gratis (bortset fra DK) kan se alle deres søkort præcis som i appen. Er du inlogget på din konto synkroniseres alle data. Med andre ord kan du side hjemme foran din computerskærm og planlægge dit togt, og siden enkelt synkronisere dine ruter og waypoints til din plotter via din smartphone eller tablet. Navionics har nu også AIS overlay, dette kræver dog at du kobler din enhed trådløst op på f.eks. en kompatibel AIS enhed i båden. Navionics kan synkronisere data til nyere plottere som kan anvende Navionics søkort. 

Forskellige funktioner

De forskellige funktioner i Navionics betaler du ikke ekstra for når du først har betalt for dine søkort. Funktioner som tidevand og strømforhold er utrolig praktiske og med autorouting ud fra din båds data, kan du hurtigt skabe dig et overblik. Nogle steder er det rart at kunne se søkort i kombination med satellitbilleder, den funktion er Navionics ene om ligesom de mange justeringsmuligheder i kortvisning. Som langturssejler kunne jeg dog godt bruge muligheden for natfarver, hvilket appen ikke har endnu.

Navionics (Boating HD)

Tidevandstabeller og strømforhold er praktisk integreret i Navionics og koster ikke ekstra.

Navionics (Boating HD)

Fyrets info på Mallorcas nordspids ses uden videre i Seapilots søkort til venstre, hvor det i Navionics til højre kræver et kig i undermenuer.

iSailor

iSailor Appen anvender søkort baseret på fysiske søkort fra lokale myndigheder og kortdata vises i overensstemmelse med ECDIS-standarder for elektronisk navigation i kommerciel skibsfart. De var blandt de første på markedet med funktioner som mulighed for NMEA-data via wi-fi, funktioner for kapsejlere, autorouting, et utal af justeringsmuligheder, vejrservice som kan downloads til senere offline brug, tidevandstabeller og funktioner som betyder 180 siders instruktionsbog. Den er med årene blevet opdateret og udbygget med bl.a. bedre brugergrænseflade, ankeralarm, mulighed for kontrol af autopilot og som den eneste app i testen, med mulighed for at vise data på Apple Watch.

iSailor blev fra starten udviklet til Apples enheder, men er siden kommet i en noget begrænset udgave til Android enheder også.

Funktionerne på de to platforme

I forhold til funktionerne på de to platforme, kan forskellene være afgørende for om det er iSailor du skal vælge, alt efter hvilken platform du er på. Faktisk er iSailor stadigvæk ikke blevet opdateret til at kunne hentes til den seneste udgave af Android. På deres hjemmeside www.isailor.us kan du finde den præcise oversigt over funktioner på de forskellige platforme. iSailor gør sig bedst på en iPad hvor den i sin opbygning minder meget om en avanceret plotter. På den store skærm får du et fint overblik over alle appens visningsmuligheder og funktioner. 

Samme abonnement

I modsætning til Navionics og Seapilot kan du ikke anvende samme abonnement på en Apple enhed og en Android enhed, men eftersom appen er så begrænset på Android enheder er den mest aktuel på iPhones og iPads, hvor du kan anvende samme abonnement. Har du en internetforbindelse når du anvender iSailor kan du, som med Seapilot, benytte dig af internet AIS. Funktionen er selvfølgelig langt fra lige så effektiv som data fra en rigtig AIS modtager, men fungerer fint til at holde styr på hvem der ellers ligger i havnen, eller hvor langt venner og familie er kommet på deres togt. iSailor har mange funktioner, men en del skal der betales ekstra for, så som internet og eller NMEA- AIS. Præcis som med Navionics, men i modsætning til Seapilot, så har iSailor søkort over det meste verden.

iSailor

iSailor tager fint imod diverse NMEA-data fra bådens netværk.

iSailor

I Navionics app er der mulighed for at kombinere søkort med satellitbilleder.

iSailor

Vejrdata er fint integreret i iSailor, men koster ekstra.

Seapilot

Appen anvender søkort baseret på fysiske søkort fra lokale myndigheder, og anvendes blandt andre af flere nordiske lodsfirmaer og ved uddannelse af lystsejlere i digital navigation. Men det tager tid, og det er dyrt med den type kortdata, hvilket gør at udbuddet af søkort har taget tid at få op på et fornuftigt niveau, og vil du sejle udenfor Europa er det stadigvæk begrænset hvad der findes af søkort. På Seapilots hjemmeside kan du nemt skabe dig et overblik over tilgængelige kort. Efter Raymarines opkøb er det nu muligt at få Seapilots søkort til bådens plotter, hvilket gør funktioner som synkronisering af ruter enklere. Seapilot kan som iSailor godt eksportere waypoints og ruter i standard-formater, som kan anvendes på Google Earth eller andre søkort, men skal det være optimalt skal dataene anvendes på samme type kort. 

Praktisk funktion

Fra starten har Seapilot haft fokus på funktioner som NMEA-data via wi-fi, import og overlay af GRIB filer, vejrdata, Weather Routing og internet AIS. Seapilot har desuden altid haft en mand over bord funktion MOB. Et enkelt skærmtryk, og så har du hele tiden afstand og kurs til nødstedte markeret med rødt øverst på søkortet. Det er ikke alene en praktisk funktion når du skal lede efter den nødstedte, men også når du samtidigt vil informere om ulykken via telefon eller VHF, du kan hele tiden se positionen. En af de største udfordringer ved vektorkort, kort som anvendes i langt de fleste plottere og apps, er at mange informationer enten er afhængige af hvor meget du zoomer ind/ud eller at du skal klikke dig ind i undermenuer. En del af det undgår du med Seapilot, hvor kortdata vises i overensstemmelse med ECDIS-standarder for elektronisk navigation i kommerciel skibsfart.

Samme funktioner

Seapilot har næsten de samme funktioner på de forskellige platforme og enheder, nogle enkelte funktioner er mere udviklet på Apples enheder og andre mere på Android, men for langt de fleste er det nok ikke af afgørende betydning, at f.eks. kursvektoren har lidt flere justeringsmuligheder på en Apple enhed. Seapilot var den første app på markedet som gav brugerne mulighed for at anvende det samme abonnement på flere enheder og platforme, det har de heldigvis ikke ændret på. Har du f.eks. en iPhone og en Android tablet du vil anvende samtidigt, så er det intet problem.

Seapilot

Seapilot har mulighed for import af GRIB filer fra flere tjenester og med dem bl.a. lave Weather Routing. Dette er en del af Premium abonnementet.

Seapilot

MOB, Seapilot har som den eneste app i testen en rigtig mand over bord funktion.

Seapilot

Navionics autoroute funktion er enkel at arbejde med og let at justere efter behov.

De tre applikationers primære fordele og ulemper


Navionics

Fordele:

  • Overskuelig og let navigeret brugergrænseflade 

  • Stort netværk af brugere via Navionics og Garmins Active Captain med daglige opdateringer 

  • Samme funktioner på alle platforme

  • AIS data via wi-fi fra kompatibel AIS-modtager

  • Tidevandstabeller

  • Havnedata

  • Ét abonnement kan anvendes på tværs af Apple og Android

Ulemper:

  • Ingen mulighed for import af GRIB filer

  • Ingen mulighed for at ændre indstillinger af kursvektor

  • Ingen natfarver

  • Ingen NMEA-data udover AIS

  • Ingen MOB funktion

iSailor

Fordele:

  • :Søkort baseret på fysiske søkort fra lokale myndigheder

  • Imponerende mange funktioner

  • App til Apple Watch

  • Ankeralarm

  • AIS og øvrig NMEA-data via kompatibel wi-fi enhed (+ Internet AIS)

  • Tidevandstabeller

  • Havnedata

  • Opbygning minder om en avanceret plotter

  • Natfarver

Ulemper:

  • Mangler funktioner og opdateringer til Android

  • De mange funktioner kan hurtigt blive dyre at tilkøbe

  • Meget langt imellem app opdateringer

  • Ingen MOB funktion

  • Ét abonnement kan ikke anvendes på tværs af Apple og Android

Seapilot

Fordele:
  • Søkort baseret på fysiske søkort fra lokale myndigheder
  • Kan importere GRIB filer
  • MOB funktion
  • AIS og øvrig NMEA-data via kompatibel wi-fi enhed (+Internet AIS)
  • AIS favoritter (følge andre både) 
  • Avanceret weather routing
  • Natfarver
  • Ét abonnement kan anvendes på tværs af Apple og Android
Ulemper:
  • Dækker ikke hele verden
  • Ikke noget community med bl.a. havnedata
  • Ingen tidevandstabeller
  • Autorouting kræver GRIB filer

Værd at tænke på

Alle tre apps kræver GPS for at kunne fungere offline, i Apples verden af iPads er det kun udgaverne med mulighed for SIM-kort som har indbygget GPS. Android tablets har GPS selvom de ikke har mulighed for SIM-kort. Dog understøtter alle tre apps eksterne GPS-enheder som f.eks. Garmins Bluetooth.Uanset hvilken app du vælger, skal du indgå nogle kompromisser.

Hvis du ikke vil gå på kompromis med brugervenlighed og information generet af andre sejlere, bør du starte med at kigge på Navionics. Er NMEA-data fra båden noget du gerne vil have som en del af din navigationsapp, så er Seapilot og iSailor værd at overveje.

Er du kapsejler, eller vil have dine sejldata på dit Apple Watch, kan du med fordel kigge nærmere på iSailor. Er traditionelle søkort, MOB-funktion, NMEA-data og mere professionel navigation hvad du er ude efter, så er Seapilot et godt bud. Økonomi og kortudbud er selvfølgelig heller ikke uvæsentlig, specielt hvis du påtænker langtur.

Sejler du kun rundt i danske farvande svinger priserne et par hundrede kroner mellem de tre apps, alt efter hvilke funktioner du tilvælger, måske lidt mere. Men sejler du f.eks. en tur til Middelhavet via Biscayen, så er forskellen næsten 2000 kr. Du kan læse mere om de tre apps og finde brugsanvisninger samt priser og kortudbud på følgende hjemmesider:navionics.com, isailor.us, seapilot.com


BÅD 563

Bådmagasinet er Danmarks maritime mediehus med begge fødder plantet solidt på dørken. Bådmagasinet følger med i den rivende udvikling medieverden er inde i, og udgiver således på flere platforme, hvad end det er i trykt eller elektronisk form.

Bådmagasinet har gennem tiderne hjulpet mange i bådbranchen med deres egne kundekataloger – kundemagasiner – brochurer – kataloger, eller et frisk design på virksomhedens brand – alt sammen under vores afdeling for Client Publishing.

Sejlsport

Nyheder

Inspiration

Medlemsskab


© 2020 Bådmagasinet ApS. All Rights Reserved.