”Du behøver ikke være elitesejler for at være med i Women on Water. Bare du synes, det er sjovt, og har mere lyst til at sejle end sidde på café med veninderne … For WOW handler jo i sidste ende om at få flere kvinder på vandet.””Du behøver ikke være elitesejler for at være med i Women on Water. Bare du synes, det er sjovt, og har mere lyst til at sejle end sidde på café med veninderne … For WOW handler jo i sidste ende om at få flere kvinder på vandet.”Når Henriette Koch, tidligere OL-sejler og en af initiativtagerne til Women on Water, tænker tilbage på de to år, der er gået, siden netværket blev skudt i gang, fremhæver hun tre ting:
1) Det er gået stærkere end ventet.
2) WOW-konceptet er genialt i en travl hverdag, fordi det er nemt at sejle stævner, mødes med gamle og nye sejlerveninder og få kvalitetstimer på vand og land.
3) WOW var nok for elitært i begyndelsen.
I dag har netværket langt over 500 medlemmer og stor aktivitet både i Danmark og udlandet med bl.a.:
- Egne WOW-hold i bl.a. Lynæs Sejl- og Kajakklub, Hellerup Sejlklub, Aarhus Sejlklub, Kongelig Dansk Yachtklub, Sundby Sejlklub og flere på vej.
- Et hold i 2. division i 2018, to i 2019 og tre i 2020.
- Stævnevinder i 2019 og på podiet hen over sæsonen.
- WOW Copenhagen Sailing Regatta i Sundby 2018 og 2019, begge med internationale gæster fra WOW Portugal, Sverige, Schweiz og Tyskland og over 100 kvinder om bord.
- Netværksmorgenmøder i København og Aarhus.
- WOW i udlandet, bl.a. Sverige og Portugal.
- Vinterstyrketræning på Konditaget Lüders, København.
Women on Water arbejder med begrebet ”taskesejlads,” hvor du kommer med din taske med sejlertøj og sammen med holdet bare kan tage ud at sejle, fordi Sejlsportsligaen/sejlklubben har båden parat. ”For mig og mange andre kvinder, der har travlt med erhvervskarriere og eventuelt også børn og familie, passer det perfekt,” fortæller Henriette Koch. ”Både fordi båden ligger klar og tilrigget, fordi det er en god måde at være sammen med veninderne på, og fordi de netværk, der bliver skabt på vand, bestemt også er nyttige på land.” Endelig har Henriette Koch fået et andet syn på målgruppen.”Oprindelig forestillede vi os, at WOW var for kvinder på topniveau, men efterhånden er det gået op for os, at det er vigtigt at have en pipeline af unge piger, så vi både sikrer næste generation af sejlere og skaber stærke netværk blandt kvinder på tværs af alder og sejlererfaring.”
Netværk på tværs Før vi går i yderligere detaljer, er det værd at skrue tiden tilbage til 31. januar 2018, hvor WOW blev åbnet officielt ved et netværks-arrangement på initiativ af Henriette Koch, mangeårig topsejler Josefine Boel Rasmussen og Nynne Desirée Ammundsen fra Sejlsports-ligaen. Men faktisk havde idéen spiret længe.Efter OL i 2012 sagde Henriette Koch helt farvel til olympisk sejlads for at fokusere på sin erhvervskarriere. Som civilingeniør i medicin og teknologi fik hun først job på Stanford Universitet i Californien, siden i medicinal-industrien. Da hun efter knapt tre år var tilbage i Dan-mark – uden at have sejlet – blev hun ringet op af Lotte Melgaard (matchrace-deltager i OL 2012), der ville have hende med igen. ”Der fandt jeg ud af, hvor svært det kan være at komme ind i sejlads, hvis man ikke kender nogen – det kan være lidt af en lukket klub. Jeg begyndte at tænke over, hvordan vi kan få dét, vi foretager os sammen som kvinder på en café eller til en spinningtime, ned på havnen. Siden begyndte jeg at sejle med Josefine Boel Rasmussen, og Sejlsportsligaen kom ind over, fordi også de gerne ville have flere kvinder ind i ligaen.”Resultatet blev Women on Water. Og selv om det primært handler om sejlads, pointerer Henriette Koch, ”at man lærer utroligt meget af hinanden også rent professionelt. Det er jo nogle skarpe kvinder, der er med i WOW.”