Læge, forsker og psykoterapeut Mikkel Anthonisen er specialistLæge, forsker og psykoterapeut Mikkel Anthonisen er specialisti multipel sklerose (MS), men også livslang sejler. Det var hamsom igangsatte projektet Oceans of Hope i 2013, og gennemførteen sejlads jorden rundt med en besætning hovedsagligt beståendeaf mennesker med sklerose. Efterfølgende har målinger vist klareforbedringer af deltagernes livskvalitet. Og der er ikke kun tale omden psykiske funktion. Deltagerne fungerer faktisk også bedre rentfysisk efter sørejsen.
INTERNATIONALT FORSKNINGSPROJEKT
Forrige sommer sejlede Oceans of Hope ud på et togt i Nordatlanten (Norge og Skotland). I den forbindelse etablerede Mikkel Anthonisen eninternational forskergruppe, som skulle finde ud af hvilke ændringer,der egentlig kunne måles hos deltagerne, henholdsvis før og eftersejladsen. Titlen på projektet er: ”Effekten af længerevarende sejladspå mennesker med multipel sklerose (MS). Fokus på overordnet funktion,muskelfunktion, balance, kognition, oplevede MS symptomer,self-efficacy, social capital og livskvalitet.” Med på forskerholdet erogså sejleren og idrætsfysiologen Jens Bojsen-Møller og psykologen Bobby Zachariae, som i mange år har forsket i empowerment hosmennesker med sklerose. Hvis man ikke er inde i begrebsapparatet: Self efficacy er et begrebsom groft sagt handler om evnen til at være selvhjulpen, fordi man rentfaktisk tror på at man kan være det. Social capital handler om (lige sågroft sagt) værdien af at være en del af en gruppe, som deler identitet, mål, værdier, og som samarbejder og hjælper hinanden.
MINDRE DEPRESSION, MERE TRO PÅ SIG SELVMINDRE DEPRESSION, MERE TRO PÅ SIG SELV
Resultaterne fra sommertogtet er stadig i gang med at blive analyseret,men allerede nu kan Mikkel Anthonisen se nogle tendenser. ”Uden atsige for meget, eller konkludere noget på nuværende tidspunkt,” siger han, ”så kan jeg godt afsløre at det ser ud til at deltagerne scorer bedrepå depressionsindekset. Altså, de er mindre deprimerede. De vurdererogså selv at de har større livskvalitet efter sejlads, end de havde før. Vier spændte på at se om der er en sammenhæng mellem oplevet livskvalitet, fysisk præstation, og det man kalder social capital. Det vilsige, deltagernes oplevelse af social støtte, og deres tro på sig selv. Deter det vi kalder ”empowerment-faktorer”. Vores umiddelbare erfaring, både fra jordomsejlingen og tiden efter, er jo at folk vokser som menneskerom bord – både fysisk og mentalt. Vi har også set at effektenvarer ved efterfølgende”'
STÆRKT FÆLLESSKAB
Undersøgelsen er ikke den første fra holdet bag Oceans of Hope. Underjordomsejlingen 2014-15 deltog ca. 100 mennesker med MS fra i alt 16forskellige lande. De var med i perioder på to til otte uger. Undervejsskrev sklerosebesætningen daglige blogs, og de er blevet analyseret iet nyligt publiceret studie i det internationale tidsskrift Disability and Rehabilitation. Studiet er gennemført af en forskergruppe fra Monash University i Melbourne, og hedder: I can do more than I thought Icould: Exploring the online blogs from the Sailing Sclerosis Oceansof Hope journey.”For de f leste blev sejladsen en livsforandrende rejse,” siger Anthonisen. ”Mange beskrev efterfølgende bedring i såvel fysik somlivskvalitet. Studiet fremhæver flere positive virkninger af at være ombord – f.eks. betydningen af at overkomme fysiske udfordringer, somman ellers havde troet var uoverkommelige. Deltagerne oplevede ogsåændringer i deres eget og andres syn på sygdommen. Studiet nævnerogså følelsen af stærkt fællesskab, større tro på sig selv, mindre gradaf depressive symptomer, mindre angst og stress, øget selvtillid, størrelivskvalitet og oplevelse af social støtte – og ikke mindst større tro oghåb for fremtiden.”