TEKST MALENE GUDE

Havne på den svenske vestkyst

10 steder du gerne vil opleve på den svenske vestkyst

Skærgården i Bohuslän er kendt, elsket –Skærgården i Bohuslän er kendt, elsket –og til tider overrendt – af mange sejlere.Få de bedste tips til gode oplevelser blandtklipper, krabber og solnedgange her. Vistarter dog i Kronobergs län i syd og ”sejler”mod nord.
Del 2: Gullholmen, Hamburgsund, Fjällbacka, Storö, Ramsö


 

GULLHOLMEN

Sejler du videre mod nord ad E6, så kommer du forbi flere gode ankermuligheder og en lille time fra Käringön sejler du nærmest direkte ind i Gullholmen, Sveriges måske ældste fiskerleje. Her er du lige udenfor Lysekil.Sejler du videre mod nord ad E6, så kommer du forbi flere gode ankermuligheder og en lille time fra Käringön sejler du nærmest direkte ind i Gullholmen, Sveriges måske ældste fiskerleje.

Her er du lige udenfor Lysekil. Lad det være sagt med det samme: I kommer her ikke for de gode badepladsers skyld, men fordi den ovale havn er hyggelig, og en tur over broen til selve Gullholmen er helt særlig. Her ligger de fine, gamle fiskerhuse nærmest i lag op over klippetoppen og helt ud over kanten af den lille holm. Du farer vild ad de krogede gyder og mange trapper, men måske finder du det lille museum, Skepparhuset, fra 1890’erne, og det gamle bibliotek. Man kan næsten ikke undgå at kigge lidt ind ad vinduerne. 

Du må ro en tur i det lille sund, hvis du kan. Hold dig også til, når den gode isbod midt på kajen er åben. Når det er tid til at sejle, så sejl langsomt forbi, på Gullholmens østside, stadig ad ”E6”, så du fra vandsiden kan nyde bådhusene, ”sjöboder”, der næppe fås med bedre udsigt end her. Her giver beliggenhed ved motorvejen høj x-factor.


 

HAMBURGSUND

Sejler du videre mod nord fra Gullholmen kan du smutte indenskærs ved Smögen og snuppe den smalle og børnevenlige Sotekanal, som 400 arbejdsløse stenhuggere i 1930’erne var fem år om at udføre.

Det tynder lidt ud i danske sejlere, når du når herop, så måske vil du føle, at nu er du ved at være dejligt langt hjemmefra. 

Et sund er bare særligt med sin livlige trafik af både, og i Hamburgsund ligger du midt i sejlrenden. Hold øje med den gule kabelfærge og husk, at kablet først sænker sig, når færgen er helt ovre. Husk også at tage højde for, at der i sundet kan være strøm, der ofte er nordgående.

Hamburgsund er nem at stoppe ind ved, for du kommer simpelthen lige igennem, når du følger Bohusläns E6’er. Byen er hyggelig, selv om den er knap så pittoresk som de mere hypede svenske skærgårdshavne. Til gengæld kan du være i læ, hvis en stiv kuling syntes, at den skal forbi. Du kan lægge til på begge sider af sundet.

Begge steder kan du ligge langskibs eller ved pæle, og ved marinaen ved flydebroer og y-bomme, så alt i alt er det til at finde en plads, selv om der er godt fyldt op. Prøv den gratis kabelfærge og nyd natur og badesteder på Hamburgö. Glæd dig selv med store, gode vaffelis og vellavet kaffe i Pipershuset, og fyld båden med basisindkøb, frisk fisk og nybagt, lækkert brød på fastlandet..


 

FJÄLLBACKA

En times tid indenskærs mod nord fra Hamburgsund, når du Fjällbacka. Har du først besøgt Fjälbacka-fjorden én gang, vil du nok have lyst til at komme tilbage. Her er mange muligheder for at forsvinde for en stund i kort afstand fra ”storbyen”. Aftenerne er lange og lyse, og selve Fjällbacka ligger og putter sig varmt op ad det 76 meter høje Vetteberg. 

Dette er kendte kvinders by. Du kan gå en vandring rundt i den lokalt fødte krimiforfatter Camilla Läckbergs fodspor, og en buste af Ingrid Bergmann står midt på havnen, hvor hun kom sejlende ind fra sit elskede hus ude på øen Dannholmen. Det er også en smuk by. Nyd snedkerarbejdet, lokal kunst og historiske fortællinger rundt om på husfacaderne.

Selvfølgelig har byen også et ordentligt udsprings-tårn på badholmen, der er en del af havnen – og naturligvis har der også været et spektakulært Läckbergmord her. Bestig Vetteberg ad trappen direkte bag Ingrid Bergmann og se, hvor Ronja Røverdatter sprang over den 200 m lange Kongekløften, dannet i istiden. På toppen af fjeldet er udsigten mageløs.

Gå østpå gennem en dejlig skov, så kommer du til super-markedet og på vej ned ad hovedgaden kan du shoppe alt det, du lyster. Husk at se efter lokale kantareller og blåbær. Ovenpå på strabadserne må du have deres gode is og sidde på kajen eller bare nyde kølig rosé som svenskerne. Men først skal du selvfølgelig med tålmodighed finde din havneplads. Du ligger langskibs på ydermolerne, og/eller ved bøjer i hækken. Du kan også forudbestille en plads. Her er stor charme, men absolut ikke læ i vestlige vinde. Der kan du med fordel finde en høj klippe i den omkringliggende skærgård at ligge i læ ved.


 

STORÖ

Vi begyndte denne rejse på Hallands. Vi begyndte denne rejse på Hallands Väderö ud for Torekov. Nu er vi sejlet omkring 140 sømil længere mod nordog gået i land på Väderöerne, der ligger længst ude mod vest, ca. 7 sømil fra både Fjällbacka og Hamburgsund. Her er hverken biler, hoppeborg, ICA eller shopping, men kun et par huse, en hyggelig kro, masser af frøer, fantastisk udsigt og en helt speciel natur, som består af imponerende 200 holme og skær på et af skærgårdens mest udsatte steder.

Väderöerne gør godt efter dage med lirumlarum, for her er det svært at lave andet end bare at falde til ro. Du er langtfra ”civilisationen”, og det handler bareom det nære. At spise, sove, snakke, læse,havbade og udforske øerne. Bare være til. Så kan det godt være, at du ikke er helt alene om det, men du er formentlig sammen med ligesindede.

Faktisk bliver man stuvet sammen som sardiner her i den lille lodshavn på Storö, og det er godt at ankomme senest over middag. Du må finde dig i at lægge til efter havnefogedens enevældige anvisning. Indsejlingen er et kapitel for sig og kan bedst beskrives som at sejle ind ad en ensrettet vej imellem to (til tider) afmærkede grunde, og med et par hvide trekantede over-et-mærker. Så lægger du dig langskibs op ad en god træbro eller i et par lag udenpå, hvor havnefogeden anviser. Du skal ikke regne med at kunne svaje rundt, da der er tæt til de modstående skær, som udgør ”ydermolen” mod øst.
Alternative muligheder er i vigen foran kroen eller med egne bjergkiler på den stejle Ramnö, som er forbundet med Storö. Her må du regne med noget søduvning. På øens NV-side ligger du godt og langskibsi det lille Stömsund.


 

RAMSÖ

Du er på den vestlige kant af den dybe Kosterfjord, der har op til omkring 250 m dybt vand. Den Nordatlantiske havforbindelse er årsagen til, at vi sejler på Sveriges salteste vand med en unik undervandsfauna. Faktisk er der mulighed for at støde på hvaler, og sæler ser du med garanti.

Grillpladsen er samlingssted, og har solnedsgangsvue i verdensklasse. Her kan du også udforske legepladsen, som hverken har gynger eller svævebane, men udgøres af de omkransende klipper, hyggefiskeri, svømmeture eller en rotur ud for at erobre en af de nærliggende småøer.

Den rige natur gælder også for myg og knot, når solen går ned, hvad den heldigvis gør meget sent på disse kanter. Husk myggespray eller gå på køjen uden at tænde lys. Det giver sig at selv de materielt spartanske omgivelser betyder, at du ikke bliver her i dagevis. Men sikke en pause. Så kan du jo altid sejle videre til Koster, Strömstad, Grebbestad eller Fjällbacka, når du skal have fyldt depoterne op med mad, vand og festivitas. Ramsö har en magisk livgivende ro. Kom glad – og lad endelig øen forblive uspoleret!.




Bådmagasinet er Danmarks maritime mediehus med begge fødder plantet solidt på dørken. Bådmagasinet følger med i den rivende udvikling medieverden er inde i, og udgiver således på flere platforme, hvad end det er i trykt eller elektronisk form.

Bådmagasinet har gennem tiderne hjulpet mange i bådbranchen med deres egne kundekataloger – kundemagasiner – brochurer – kataloger, eller et frisk design på virksomhedens brand – alt sammen under vores afdeling for Client Publishing.

Sejlsport

Nyheder

Inspiration

Medlemsskab


© 2020 Bådmagasinet ApS. All Rights Reserved.