TEKST MALENE GUDE

Del 2 : KRISTIANSAND, ÅROS, MANDAL, BÅLY, FARSUND

På tur i smukke Norge

Sørlandet er, med rette, en populær destination for mange sejlerferier. Nogle kalder kysten for den norske solkyst, for selv på en regnvejrsdag, smiler kysten med sine små hyggelige Sørlands idyller, kendetegnet ved de mange hvide træhuse og de mange små, beboede, øer og skær.

En af de mange fordele er, at efter man har krydset Skagerrak, sejles indenskærs på det meste af kysten. Det er noget mange sejlerfamilier, især dem med børn, sætter pris på.

Området omfatter fylkerne (det svarer til de gamle danske amter): Aust-Agder og Vest-Agder. Dvs. hele sydspidsen af Norge, og er indenfor 74 til 130 sømil fra Skagen, eller en rask tur på 62 sømil fra Sverige (f.eks. fra Strømstad til Risør).

Havnene ligger generelt ikke i den billige ende, men til gengæld er faciliteterne i top, og det skorter ikke på aktiviteter for både store og små.

Mange af byerne gør meget ud af at formidle hvad der lige er interessant i deres lille smørhul, og Visit Norway har en fin interaktiv webportal, som formidler alt det man kan opleve (ikke nød-vendigvis kun på kysten).

Og langt de fleste havne har gratis internet, som man kan gøre brug af.


 

KRISTIANSAND

Kristiansand har en stor gæstehavn, som ligger i hjørnet mellem kvadraturen og Odderøya. Der er udsigt til Christianholm fæstning, og en kort gåtur langs Strandpromenaden til by-stranden. Havnen ligger midt i centrum, men i et roligt område fri for biltrafik og støj. Der er kort afstand til Fiskebryggen med masser af butikker, busser til dyreparken, etc.

Når du har betalt, får du uddelt en kode til toilet- og vaskebygningen. I 1641 grundlagde Kong Christian IV Christianssand, og siden er byen vokset med de omkringliggende bydele til et samlet indbyggertal på næsten 90.000, og bynavnet er blevet lidt mere norskklingende, selvom Christianssand Bryggeri stadig bruger den gamle stavemåde.

Enkelte steder er der stadig spor af gamle danske gadenavne, som i dag blot har fået omskrivning til norsk ”gate”. Odderøya huser en museumshavn skråt overfor havnen, hvor der er mange sjove aktiviteter for børn. Kristiansand er en god havn at skifte mandskab i – eller at få mandskab om bord, som ikke havde mod på at krydse Skagerrak. Colorline færgen fra Hirtshals går hertil med op til to afgange om dagen. En enkeltbillet for en person uden bil koster under en halvtredser.


 

ÅROS

Åros har en fin lille ny gæstehavn, som ligger ved Åros feriecenter i Søgne mellem Kristiansand og Mandal.
Her er der opvarmet, saltvands-svømmebassin (25x12,5 m) med rutsjebane samt eget børnebassin, sandstrand, og stor legeplads med hoppeborg. Derudover er der strandbar med levende musik og aktiviteter for både unge og deres forældre.

Baren serverer øl og småretter. Yderligere er der en dagligvarebutik og minigolf. Her kan man også få friske rundstykker hver morgen. Med andre ord er det et paradis for børnefamilier. Der er gode busforbindelser til Kristiansand og Søgne centrum hvis man vil ind til lidt byliv. Gode forhold for fiskeri, dykning og vindsurfing.Kajakker kan lejes hos Søgne kajakklub på Åros.


 

MANDAL

Mandal gæstehavn ligger i Mandals-elven midt i smørhullet af Mandal – i gåafstand til alt, hvad hjertet kan begære. Du ligger enten i gæstehavnen på Kastellet eller langs Bryggen i centrum.

Det er kort til Sjøsanden med sin ca. 800 m lange sandstrand og de øvrige strande i Furulunden. Mandals-elven var en af landets rigeste lakseelve i gamle dage, men regnes stadig i dag som en af de 10 bedste elve i Norge.Der er gode muligheder for proviantering ved REMA 1000, næsten med danske priser.

Derudover ligger der en god maritim udstyrsforretning med tankstation ved ind/udsejlingen af Mandal. Mandal er sidste havn inden Lindesnes – Norges sydligste punkt – og ofte forbundet med en vis bæven at sejle rundt om. Men venter man på en god vejrudsigt og holder godt fri af land, kan de fleste fritidsbåde sagtens klare denne tur. Hvis man ligger i syv døgn eller mere, betales kun for seks døgn pr. uge.


 

BÅLY

Båly Havn er fiskeri- og småbådshavn, hvor fiskerne kommer ind med fangsten – så her kan man købe lækker frisk fisk. Havnen ligger lige ved indløbet til Spangereid-kanalen ca. fem sømil fra Lindesnes fyr.

Midt i idyllen ligger butikken, som også er kontoret til Lindesnes Hytteservice. Butikken er indrettet så det er en oplevelse, og et besøg værd i sig selv. Her findes mange spændende souvenirs, måneskinslamper, gamle hummer-tejner, garnkugler og meget mere.

Der er også et udvalg af malerier. Samme sted er der både toilet og bad, café/restaurant og bådværksted. Garnbua sælger fiskeudstyr og garn. Fra gæstehavnen er der ikke langt til Spangereid centrum med en større butik, posthus osv. Der er ikke langt til en rigtig flot badestrand i Kråkeviga, og på cykel er der ca. 12 km til Lindesnes. Lindesnes er Norges sydligste punkt, og her kan det være lidt af en bølgetur at komme udenom.
Så kan man passende vente på et godt vejrvindue i Båly.  Som en ekstra service i havnen kan man levere sit vasketøj til vask for 90 kr., og få det tilbage – fikst og færdigt, både vasket og tørret.


 

FARSUND

Er man kommet vel rundt om Lindesnæs, ligger Farsund som en perle af en havn og byder velkommen. Havnen er flere gange blevet kåret til Norges bedste gæstehavn, og det forstår man godt. Som mange andre steder i Norge, deler man havnen med autocamperne – man har jo brug for de samme faciliteter, så det giver god mening. Farsund gæstehavn ligger midt i centrum tæt.

Farsund gæstehavn ligger midt i centrum tæt på butikker, restauranter og alt hvad en mindre by kan byde på. Byen har ikke altid været en mindre, rolig by. I 1700-tallet var den verdens-kendt som en livlig handels- og søfartsby.




Bådmagasinet er Danmarks maritime mediehus med begge fødder plantet solidt på dørken. Bådmagasinet følger med i den rivende udvikling medieverden er inde i, og udgiver således på flere platforme, hvad end det er i trykt eller elektronisk form.

Bådmagasinet har gennem tiderne hjulpet mange i bådbranchen med deres egne kundekataloger – kundemagasiner – brochurer – kataloger, eller et frisk design på virksomhedens brand – alt sammen under vores afdeling for Client Publishing.

Sejlsport

Nyheder

Inspiration

Medlemsskab


© 2020 Bådmagasinet ApS. All Rights Reserved.