Neil Pryde. Hvis du nogensinde har bevæget dig i nærheden af windsurfing, så kender du både navnet, og det cirkelrunde logo der hører til. Lige siden windsurfing kom på verdenskortet, har Neil Pryde været førende i udviklingen af sejl, bræt og udstyr. Sådan har det været hele vejen gennem sportens rivende udvikling. Ikke kun når det gælder windsurfing, men også kitesurfing og sejl til sejlbåde.
Uden filter
Men Neil Pryde er ikke kun et brand. Det er også navnet på en mand – den mand, der startede det hele. Og ham har BÅD taget en snak med. Efter et livslangt engagement i sporten er han nemlig stadig aktiv med markante synspunkter. Pryde har trukket sig fra forretningen nu – han er uafhængig,
og har desuden nået en alder, hvor han siger det han mener. Uden filter.
Vi møder ham under VM i Aarhus, passende nok til en snak om OLklasser. Emnet er mildt sagt brandvarmt, og er kun blevet endnu mere aktuelt efter World Sailings kontroversielle beslutninger på området. Og Pryde har erfaring fra de inderste cirkler netop på det felt, eftersom hans virksomhed udviklede, og stadig producerer det olympiske sejlbræt RS:X.
En lærerig historie
Det har ikke kun været en dans på roser. Det var tilbage i 2005, op til OL
i Kina i 2008, at Neil Prydes RS:X-bræt blev valgt som OL-klasse. Brættet blev udviklet til formålet efter specifikationer fra World Sailing (den gang kaldet IYRU). Efterfølgende har RS:X været gennem et turbulent liv. Det blev smidt ud til fordel for kitesurfing i 2012, og derefter bragt tilbage på OL-programmet senere samme år, efter intens lobby-virksomhed med netop Neil Pryde i spidsen. Nu er RS:X igen i fare for at ryge af programmet.
Brættet har været hårdt kritiseret for at være for tungt, og foiling er på vej ind. Det er kun et spørgsmål om tid, før olympisk windsurfing også er foilende. Uanset hvad, så synger RS:X på sidste vers. Men hvad skal komme i stedet? Og hvornår? Den samme diskussion ser vi i andre OL-klasser.
Forandring – men hvilken forandring?
Så det store spørgsmål er: Hvordan skal en olympisk klasse udvælges, udvikles, og ikke mindst afvikles?
Skal kunne sejle i alle vindstyrker
”Man kan sige, at problemet med sejlsport i OL er, at det er blevet et rent medie-event,” siger Pryde. ”OL er lavet for medierne. Så vi skal have noget som er attraktivt for dem. Eller mere præcist, noget som de ledende folk i World Sailing tror er attraktivt for medierne. Det betyder blandt andet, at hvis en klasse skal kunne operere i OL, så skal den kunne sejle i alle vindstyrker. Når en olympisk konkurrence er planlagt til at starte, så skal den starte. Ellers kan det ikke sendes på tv og online-platforme verden over. Vindstyrken kan være nede på 2-3 m/sek., men sejladsen skal starte alligevel. Det er kravet.
En vinddrevet sport
”Det næste er, at man vil have at det skal foregå foran et publikum. Og sagen er, at det er rigtig svært at få sejlsport til at passe ind i noget som helst af det her. Vi er afhængige af vejrforholdene, hvis vi skal have et godt sejlsports-stævne. Og hvis vi placerer banen foran folk inde på stranden, er vi så tæt på land, bygninger og så videre, at vinden bliver forstyrret.
Det er bare ikke tilfredsstillende. Sejlsport er en vinddrevet sport. Disse forhold gør, at det er helt afgørende at have udstyr, der kan operere i alle vindstyrker. Tilbage i 2012 kunne kitesurfing slet ikke levere på det punkt.
Så det var en tåbelig beslutning. Og lad mig sige, at jeg er stærk tilhænger af kitesurfing som sport. Den gang jeg var involveret i forretningen, var vores største aktivitet faktisk kitesurfing. Cabrinha, som er et Neil Pryde-produkt, er et førende brand i kitesurfing. Så selv om jeg kæmpede det her olympiske slag mod kitesurfing som OL-klasse, så gjorde det ingen forskel for mig rent kommercielt.
Mine egne interesser var ligeligt fordelt mellem kite og windsurfing. Jeg sagde bare hvad jeg mente var det rigtige. Og jeg er stolt over, at vi fik vendt den beslutning.”