TEKST HENRIK HANSEN / FOTO HENRIK HANSEN

Arcona 380

Cruiser med ekspressfart

Der er store forventninger til Arcona 380, fordi fart, fine sejlegenskaber og gedigen aptering er det svenske værfts adelsmærke. Vi har testet om forventningerne bliver indfriet.


Vi var inden testsejladsen spændte på, om den helt nye Arcona 380 også er en ”elegant ulv i fåreklæder”. Sådan kan alle svenske Arconas performance-cruisere nemlig karakteriseres, siden de brød gennem lydmuren med denne bådgenre i 2001, hvor de søsatte den fine, velrenommerede Arcona 400.
Svenske Stefan Qviberg har tegnet alle bådene i Arconas gyldne generation, der har givet ham et solidt ry som en særdeles kompetent bådkonstruktør. Den nye 380er afløser Arcona 370 fra 2003, der dengang fik ros i testrapporter som en hurtig og velafbalanceret båd, der er let at håndtere for en lille familie.

Stefan Qviberg har tegnet skroget som en videreudvikling af den seneste Arcona, 340eren, der har vundet mange kapsejladser og vandt f.eks. sølv ved EM for ORCi både i Sandhamn i fjor. Storesøsteren Arcona 430 er tidligere kåret som årets båd i Europa.

Lad os straks røbe, at Stefan Qviberg og Arcona har overgået sig selv med den nye båd. Vi sejlede nærmest med ekspresfart på kryds og bankede bådens VPP, dens beregnede fartpotentiale. Samtidig havde båden fornemme sejlegenskaber.

Vi sejlede den nye Arcona i Skærgården nær Gustavsberg, hvor den svenske del af værftet ligger. Vinden varierede fra 4-8 m/sek, men lå generelt på 5-7 m/sek på ”testbanen”. Farvandet var begrænset, så vi sejlede frem og tilbage en del gange. Vinden var desuden meget springende og var i kortere perioder også nervøst vibrerende i mellem vindspringende.
I de mere vindstabile perioder var vores topfart 7,4 knob over længere stræk på skarp krydskurs, med momentvis visning af 7,5-7,6 knob på GPSen i 6-7 m/ sek. Vi krydsede generelt mellem 7,1 og 7,4 knob i den meget ustabile skærgårdsvind.
Vi gik samtidig meget højt. På grund af den springende vind kunne vi ikke få et entydigt billede af, hvor meget vi slog over, men vores målinger lå mellem 70-85 grader, med en overvægt på 75-80 grader, så vi vurderer, at vi gik ca. 38 grader til den sande vind.

Det er ganske imponerende, især sammenholdt med vores oppebårne fart.
Det hele handler dog ikke kun om fart, når båden især skal kunne fungere som fornuftig familiebåd til tursejlads. Derfor er det også vigtigt, at båden er i god balance, også når den krænger i rumme pust, og at den kan sejles shorthanded.
Arcona 380 bestod med glans på alle disse parametre. Det er en relativt bred båd, der ikke bør sejles med for meget krængning, men vi kunne alligevel lade den krænge en del, uden at båden skar op, eller vi mistede rorgrebet. Arcona’en mistede også minimalt med fart, når vi provokerede den til at krænge for meget. På det punkt sejlede den helt lydefrit, som vi forventer af en moderne performance-cruiser.
Der var desværre ingen flyvende forsejl til den testede prototype, så vi kunne have haft lidt mere spræl på de rumme kurser. Her fulgte vi pænt bådens VPP.

Styre med en finger på rattet
Arcona 380 har dobbelt ratstyring fra Jefa, der fungerede dejligt præcist med minimal friktion. Sammen med den fine balance og det minimale rorpres, kunne vi uden problemer styre med blot en finger på rattet.
Styringen gik så let, at det måske vil være en fordel med mindre udveksling, så følelsen med rortrykket bliver intensiveret og båden mere direkte at styre med spiler i luft.
Under testsejladsen fandt vi, at det var lidt for besværligt at svinge det ene ben ind foran rattet, så vi kunne sidde på karmen med et ben på hver side af rattet. Værftet var helt enig med os og havde allerede besluttet at flytte ratkonsollerne lidt agterover og en anelse indad.
Vi savnede også fodstøtter på dørken, men de bliver standard fremover. Værftet ville bare først finde den bedste placering.

Cockpittet er dejlig rummeligt og lige funktionelt til cruising og klub- og distancesejlads, uden at det bliver et rigtig race-cockpit.
Konsollerne til bådene veltrimmede Jefa- styring har gode, enkle konsoller til kortplotter og repeater.

Effektiv høj rig
380eren har som sine søskende en høj, elegant og 9/10’s rig med en moderne 107 % rullefok. En fok er meget nemmere at hale hjem for en lille cruisingbesætning, end en stor genua.
Røstjernene er helt flyttet ud i borde, så fokken hales indenom vantene. Fokken skødes på en skinne helt inde ved ruffet, og skødepunktet kan trækkes tættere på bådens centerline med en indhaler, og dermed give båden lidt ekstra højde.

Cockpitbord under dørken
Cockpittet er et udmærket kompromis mellem en cruising- og en kapsejladsbåd. Voksne kan ganske vist ikke ligge udstrakt på kistebænkene, men ellers er der god plads til en familie eller en besætning.
Skødespillenes placering angiver, at det primært er en ”crew-boat”, men spillene til storsejlet er trukket så langt agterud, at rorsmanden kan nå den, endda ganske udmærket, når han sidder med det ene ben foran rattet. På den måde er båden lettere at sejle shorthanded eller singlehand. Især fordi der er uhindret passage til de øvrige spil fremme i cockpittet.
Vi sejlede med tyskerskødning, der er ekstraudstyr som vi klart kan anbefale.
Under dørken er der et fladt stuverum, der lige kan rumme et stort cockpit-klapbord og to bordben, der hurtigt monteres i dørken. Det er en fin løsning.

Især fordi lugen til stuverummet er lidt højere end den øvrige dørk, så kanten kan bruges som fodstøtte, når båden krænger.
Hækstaget er fornuftigt og solidt monteret på hækken. Det hales med et funktionelt hal, med stor udveksling med flere enkelt taljer.
Badeplatformen er som standard beskeden, men absolut anvendelig med bådens store badestige. Det åbne cockpit kan lukkes med en nedfældelig badeplatform, der fås som ekstraudstyr.Der er herhjemme generelt en konsensus om at have få og overskuelige trimfunktioner, men der er også sejlere, som gerne vil kunne justere alt om bord, når man fx er ude at hænge. DEN 215 henvender sig især til sidstnævnte sejlere.• Harken klemmer overalt
Ekstraudstyr i testbåden
• Dyform vant og stag
• storsejl i TD S-glas/polyester med R-batten
• Presenning til rullefok
• Fok i G3 TD S-glas/polyester med lodrette sejlpinde
• Teak i cockpit
• Cockpitbord
• Tyskerskødning
• B&G basispakke med fart, vind og ekkolod
• B&G Zeus Touch 8” kortplotter
• Radio/CD-afspiller
• Højtalere i salonen
• 220 V landstrøm
• Batterilader
• Eberspächer D4 bådvarmer
• Harken klemmer overalt

Flot og funktionel aptering
Arcona er kendte for en veludført aptering i mahogni, og 380eren lever op til værftets ry. Bådene bliver bygget i Estland, der har en god og gammel bådebyggertradition.
Skrog og dæk er vacuumstøbt i Vinylester, og alle de belastende kræfter fra rig og køl er samlet over en kraftig stålramme, der går helt ud agter til motorrummet. Stålrammen er ikke glasset ind i båden, men er boltet til skot og indersektionen, og kan dermed ikke løsne sig.
Indretningen er enkel og helt traditionel, fordi det er en aptering der virker. Også ude til søs i bølger. Udførelsen, og ikke mindst den vigtige udvælgelse af træ, er meget fint håndværk.

Pantryet er dejligt stort og let U-formet, som giver god støtte. Den tværskibs sektion af pantryet har god bordplads og med en lidt smallere passage overmod skottet ved toilettet, bliver det nemmere at finde støtte i hofteniveau, når båden krænger.
Der er seks køjepladser i tre kahytter, og der er rigeligt plads til alle seks omkring salonbordet. Under bordet er der skuffer til flasker og glas.
Kortbordet er fleksibelt ved at man kan skubbe det frem som en gammeldags navigationsplads, eller skubbe det tilbage mod skottet, så det fylder mindst muligt.

Konklusion
Det er meget ros og meget lidt kritik i denne test, men Arcona 380 er også en vellykket og gennemarbejdet båd i design og udførelse. Det er sjældent at opleve at fart, funktionalitet og nem cruiser-håndtering går så godt i spænd.
For alvor en båd, der er lige velegnet til race og cruising. Den hører ikke til 38 fods klassens billigste både, men det er fordi den håndværksmæssigt hæver sig over markedets gennemsnitlige standard.



Bådmagasinet er Danmarks maritime mediehus med begge fødder plantet solidt på dørken. Bådmagasinet følger med i den rivende udvikling medieverden er inde i, og udgiver således på flere platforme, hvad end det er i trykt eller elektronisk form.

Bådmagasinet har gennem tiderne hjulpet mange i bådbranchen med deres egne kundekataloger – kundemagasiner – brochurer – kataloger, eller et frisk design på virksomhedens brand – alt sammen under vores afdeling for Client Publishing.

Sejlsport

Nyheder

Inspiration

Medlemsskab


© 2020 Bådmagasinet ApS. All Rights Reserved.