Men hvilken båd?
Sejl eller motor. Stor eller lille. Først og fremmest må du gøre op med dig selv, om sejlads i sig selv er vigtigere end bo-komfort. Du kan sagtens bo i en sejlbåd på omkring 30 fod.
Men der bliver trangt, især hvis du er flere end dig selv. Hvis du i en sejlbåd vil have komfort, der ligner bare lidt det, du er vant til fra landjorden, skal du op over 40 fod. Og hvis du er en familie gerne endnu større. En anden udfordring med sejlbåde er, at de stort set aldrig er isolerede fra starten. Måske er de bygget med en sandwich konstruktion, som holder en smule på varmen.
Men rigtigt godt er det ikke. Hvis det er muligt at komme til bag apteringen, kan du måske klæbe isoleringsmateriale på indersiden af skroget.
Det kan være alt fra tykke isolerings bats til liggeunderlag eller industriisolering. Og hvorfor overhovedet isolere:? For at begrænse varmetabet og reducere kondensdannelse.
Udsigt eller kælder
De færreste sejlbåde har vinduer, du kan kigge ud af, når du sidder i salonen. Og det er lidt ærgerligt, for mange havne er faktisk både smukke og spændende, når de har taget vintertøjet på. Hvis du vil gå lidt på kompromis med sejlegenskaberne, kan motorsejlere i stil med Nauticat være en løsning på dette problem.
I en motorbåd vil du oftere finde modeller med store vinduer. Men hvis det er en glasfiberbåd med store enkeltglas vinduer, må du regne med en større varmeregning. Er du så heldig at finde en båd, som allerede er monteret med termoruder, er du allerede godt på vej. Hvis ikke, kan du selvfølgelig udskifte ruderne til termo, men det er en meget dyr affære. Forskellige løsninger på ind- eller udvendige forsatsruder er også set.
Kan du undvære sejlene?
Tanken om at bo i en båd var for denne artikels forfatter blevet modnet gennem mange år og var egentlig først beregnet til at starte samtidig med pensionsalderen, men båden blev købt en halv snes år tidligere, så vi har samlet en masse erfaringer gennem 10 år. Vi havde tidligere 3 forskellige sejlbåde og en LM 32 motorsejler.
Men vi prioriterede bo-komforten som vigtigere end glæden ved at sejle for sejl. Så valget faldt på en hollandsk stålmotorbåd på 12x4 meter og ca. 40m2 bolig ”i forskudte plan”. Det var en motorbåd i traditionelt design, fordi skrogfaconen populært sagt var en ”skotøjsæske med spids i den ene ende”. Det giver et stort volumen i skroget og plads til ordentligt bad, godt køkken og reelle rum med god skabsplads. Fra starten var båden isoleret med 8 cm bats i hele skroget og ruftaget. Vinduerne var desværre ikke dobbelte, men vi fik skræddersyet alurammer med varmeisolerende glas til at skrue fast indvendigt.
Opvarmningen foregik med et suverænt godt Kabola oliefyr og 8 vandradiatorer. Ligeså driftssikkert som et almindeligt villafyr. Men det kræver 230V landstrøm eller en inverter. Som backup
og til tørring og udskiftning af luften havde vi også et Webasto varmluftsfyr.
Husbåde
Deciderede husbåde har vi talt om i årevis, men du vil få meget svært ved at finde et sted at lægge en rigtig husbåd, hvis du da ikke har lyst til at flytte til fx Hvide Sande, Nykøbing Sj. eller Sakskøbing. I København og omegn er der kun få pladser til husbåde. I Holland er moderne husbåde meget almindelige.
De har alle moderne faciliteter og er i princippet en villa bygget på en ponton. Men de kan som regel ikke sejle ved egen hjælp.
Hvilken havn?
I mange lystbådehavne kan du få lov at bo året rundt, hvis blot din båd er en almindelig lystbåd med sejl eller motor. Og så kan du jo bruge den som almindelig turbåd om sommeren Nogen steder kan du også få plads til din ombyggede færge eller fiskekutter, men reglerne er meget forskellige fra havn til havn.
Hvis du overhovedet har mulighed for at vælge havn, så vælg en, hvor der også er liv om vinteren i form at butikker og restauranter. Tænk også på muligheden for at tanke ferskvand, benytte toiletter og baderum.
På nogle havne kan du få adresse på havnekontoret og endda en postkasse til din personlige post. Men spørg for en sikkerheds skyld.
Spørg også om det koster ekstra at bo i havnen om vinteren.
Hvis du har fået lov til at bo i havnen, vil du normalt ikke få problemer med kommunen, der giver dig folkeregisteradresse på havnen.